Mindfulness voor jongeren

Je (beginnende) puber heeft een druk leven. School, huiswerk, afspreken met vrienden, hobby’s en sport en daarnaast zijn er ook nog dingen waar hij over piekert. Dit kan ervoor zorgen dat je kind een hoofd vol gedachten heeft die hij af en toe wel uit zou willen zetten. Dan kan mindfulness helpen. Over mindfulness wordt wel gezegd dat het de golven in je leven niet kan wegnemen, maar dat het je wel kan leren surfen. Met andere woorden: het helpt je kind om zich niet meer te laten overspoelen door alles wat er op hem afkomt. In plaats daarvan leert hij hoe hij hierop kan ‘meedeinen’.

Hoe fijn zou het zijn om:

  • meer rust te hebben in je hoofd én in je lijf.
  • minder last te hebben van negatieve gedachtes en het eerder door te hebben als je dreigt te gaan piekeren.
  • meer ontspanning en rust te hebben en daardoor beter te slapen.
  • te leren om gevoelens te herkennen.
  • minder snel te oordelen. Als iets een keer niet goed gaat, is dat geen ramp.

Hierdoor kan je puber beter met stress omgaan en krijgt hij meer zelfvertrouwen en plezier in de dingen die hij doet en meemaakt.

Op deze leeftijd zal je kind steeds zelfstandiger worden en steeds minder met je delen. Dan is het waardevol als je als ouder een fijne bagage mee kunt geven die je kind in deze fase kan helpen. Hij zal niet  alleen nu plezier hebben van de training, maar ook in de toekomst.

Meer informatie?

Maak jij je regelmatig zorgen, omdat:

  • je kind niet veel zelfvertrouwen heeft en zich steeds meer terugtrekt
  • je moeilijk contact krijgt met je puber
  • je niets tegen hem kunt zeggen zonder dat hij boos wordt
  • je kind zich verdrietig voelt
  • hij het moeilijk vindt om zijn plek te vinden

Na de mindfulness training zul je merken dat je puber meer rust heeft in zijn hoofd, zijn zelfvertrouwen vergroot is en hij zijn gevoelens heeft leren kennen als iets dat bij hem hoort en hij zich er niet meer door laat meeslepen.

Het effect van deze training

Je merkt dat je puber ergens mee zit, maar je weet niet hoe je hem kunt helpen.

Door de oefeningen die bij de training horen zelf te doen, kun je zelf ook rustiger worden.

Je maakt je minder zorgen, omdat je kind weet wat hij kan doen als er onrust is. Het vergroot jouw vertrouwen in je kind waardoor je hem makkelijker los kunt laten om zijn eigen pad te kiezen.

Waarom samenwerken met mij?

Als integratief kindertherapeut help ik kinderen en jongeren om een gevoel waar ze eigenlijk vanaf willen te zien als iets dat bij hen hoort. Ook als ze daar niet zo blij mee zijn, omdat ze erdoor in de problemen komen (ruzie met ouders, uit de les gestuurd worden, e.d.)

Ik combineer dit graag met mindfulness, omdat het voelen van gevoelens ook daar een doel is. Ik zie na de training dat jongeren makkelijker hun weg vinden in alledaagse situaties zoals sociale contacten en vaardigheden die met school te maken hebben (als plannen, huiswerk maken e.d.)

De kracht van mindfulness pas ik niet alleen zelf toe. Door mijn opleiding als mindfulnesstrainer voor kinderen en jongeren en mijn kennis van het puberbrein bied ik deze training aan op een manier waardoor jouw kind er het beste uit haalt voor zichzelf.

Hoe gaat het precies?

Bij het aanmelden maken we een afspraak voor een intakegesprek van een half uur. Dit gesprek is met je puber en één van de ouders. Door het intakegesprek weet ik wat er speelt bij jouw kind en kan ik daarop inspelen tijdens de training.

Downloads van de oefeningen en een werkboek zijn onderdeel van de training.

In het werkboek worden de thema’s uit de lessen behandeld. Het is een training dus dat betekent dat hoe meer je kind oefent, hoe beter hij erin wordt en hoe meer effect het heeft. Door als ouder de oefeningen zelf te doen, weet je waar je kind mee bezig is en ervaar je zelf de effecten.

De Mindfulnesstraining ‘Aandacht werkt!’ wordt gegeven voor jongeren van 12 tot 19 jaar. Jaarlijks start in oktober een groepstraining voor jongeren van 12 tot 14 jaar en in januari die van 14 tot 19 jaar. De training bevat 10 lessen van 1,5 uur. Het voordeel van het volgen van de training in een groep is, dat jongeren ook ervaringen van anderen horen. Hierdoor voelen ze zich niet alleen in hun gevoelens.

Praktische zaken

De lessen worden gegeven op woensdagavond van 18.45 – 20.15 uur in ’t Dijckhuis in Vierpolders. De training start op woensdag 6 oktober 2021. De overige data zijn: 13 en 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november en 1, 8 en 15 december.

De training vraagt een investering van € 215,-

Meer informatie of aanmelden?